Єврокомісія перевірить, як Італія рятувала авіакомпанію Alitalia за 900 млн євро

Понеділок, 23 квітня 2018, 13:39

Європейська комісія розпочала поглиблене розслідування, щоб оцінити, чи не порушив уряд Італії правила ЄС, надавши кредит авіакомпанії Alitalia на загальну суму 900 мільйонів євро.

Про це повідомляє сайт ЄК.

"Комісія зобов'язана переконатись, що кредити, надані компаніям державами-членами, відповідають нормам ЄС щодо державної допомоги. Ми будемо вивчати, чи дотримувалися норми для Alitalia", - сказала єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Alitalia - італійська авіакомпанія, що належить консорціуму Compagnia Aerea Italiana - CAI (51% акцій) та Etihad Airways (49%). Вона протягом багатьох років переживала фінансові труднощі. 24 квітня 2017 року співробітники Alitalia відмовилися від плану скорочення витрат, що означало, що акціонери вирішили не надавати додаткове фінансування компанії. У результаті, 2 травня 2017 року, згідно з законом про банкрутство Італії, в Alitalia була введена тимчасова адміністрація.

Для забезпечення фінансування Alitalia в цей період уряд Італії надав мотиваційний кредит у розмірі 600 мільйонів євро у травні 2017 року. У жовтні 2017 року ця позика була збільшена на додаткові 300 мільйонів євро. Адміністратори також почали тендерну процедуру, спрямовану на пошук покупця для активів компанії.

У січні 2018 року Італія повідомила про загальну державну позику в розмірі 900 мільйонів євро, надану Alitalia, як допомогу з порятунку та реструктуризації боргів. Єврокомісія заявляє, що отримала низку скарг, в яких йшлося, що позика являє собою державну допомогу, яка є несумісною з правилами ЄС.

Єврокомісії стурбована тим, що тривалість кредиту, з травня 2017 року і принаймні до грудня 2018 року, перевищує максимальну тривалість у 6 місяців. Крім того, Комісія має сумніви, чи потрібна була настільки велика сума коштів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.