"Новічок" на дверній ручці і 4 години до смерті: нові подробиці отруєння Скрипалів

Понеділок, 9 квітня 2018, 11:49

Нервово-паралітична речовина "Новічок", використана для отруєння колишнього російського агента Сергія Скрипаля і його дочки, була спеціально розроблена, щоб час її дії зайняв близько чотирьох годин, а їхні убивці отримали змогу втекти з Великої Британії.

Про це повідомило видання The Mail on Sunday з посиланням на джерела у службі безпеки.

За даними джерел, росіяни розробили "Новічок" менш потужної дії, який поглинається через шкіру. Смерть після контакту з речовиною мала настати приблизно за чотири години. Таким чином виконавцям убивства хотіли залишити час на втечу і допомогти уникнути затримання. "Новічок" зазвичай вводиться в газовій формі та вбиває своїх жертв за декілька хвилин.

Посилаючись на останні брифінги британських служб безпеки, видання інформує, що "Новічок" було застосовано у формі прозорого гелю без запаху. Його нанесли на ручку вхідних дверей в будинок Скрипаля вранці 4 березня.

Видання стверджує, що російські агенти спостерігали за Скрипалем протягом двох тижнів і вирішили вчинити напад в неділю. Так вони хотіли уникнути можливості того, що до дверей доторкнеться листоноша або хтось інший. Якби це сталося, ручку довелося б намазувати гелем ще раз, а це збільшувало б ризик виявлення убивць.

Джерела стверджують, хоча "Новічок", яким отруїли Скрипалів, був менш токсичним, те, що жертви вижили, стало великим розчаруванням для Москви.

Видання також повідомляє, що Скрипалі, очевидно, співпрацюють зі слідством та надають поліції і службам безпеки надзвичайно важливу інформацію, яка може привести до виявлення винних.

Раніше повідомлялось, що будинок отруєного в Британії колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля, а також заклади, які він разом з доньокою відвідали в день отруєння, швидше за все будуть знесені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.