Ізраїль викрав секретний ядерний архів Ірану і звинуватив Тегеран у брехні

Вівторок, 1 травня 2018, 12:47

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив про те, Іран обманював весь світ, стверджуючи, що заморозив ядерну програму.

Про це повідомляє The New York Times.

Нетаньяху повідомив, що "Моссад" отримав 55 тисяч сторінок доказів та ще 55 тисяч файлів на 183 компакт-дисках, що стосуються програми розвитку ядерної зброї під назвою "Проект Амад".

 
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху демонструє документи та диски, вивезені з Тегерану

Нетаньяху заявив, що Іран активізував свої зусилля, щоб приховати докази своєї збройної програми після підписання ядерної угоди у 2015 році, і в 2017 році перемістив свої записи в таємне місце в Тегерані, яке виглядало як "напівзруйнований склад".

Він заявив, що ці документи доводять, що іранські лідери обманули міжнародне ядерне агентство, коли наполягали на розробці ядерної програми для мирних цілей.

Високопоставлений ізраїльський чиновник повідомив, що "Моссад" вперше виявив секретний об’єкт у південному Тегерані в лютому 2016 року і почав спостереження за будівлею.

У січні цього року спецслужби вночі проникли у будівлю, викрали оригінали документів і вивезли їх в Ізраїль тієї ж ночі.

"Проект Амад", за словами Нетаньяху, був спрямований на розробку п'яти ядерних боєголовок потужністю в 10 кілотонн у тротиловому еквіваленті.

Іран, за його словами, розглядав можливість використання п'яти місць в країні для ядерних випробувань.

Ізраїльський прем’єр заявив, що документи вже були представлені спецслужбам США і незабаром будуть відправлені в МАГАТЕ.

В той же час, Нетаньяху не надав ніяких доказів того, що Іран порушив ядерну угоду, починаючи з набуття чинності на початку 2016 року.

Як відомо, у 2015 році Іран погодився згорнути свою ядерну програму в обмін на полегшення економічних санкцій. Президент США Дональд Трамп погрожує відмовитися від продовження терміну дії ядерного пакту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.