Міністр фінансів Франції: Європа не васал США, треба торгувати з Іраном

П'ятниця, 11 травня 2018, 16:17

Європейські країни повинні протистояти адміністрації Дональда Трампа у питанні ядерної угоди з Іраном і не повинні діяти як "васали" США.

Про це заявив французький міністр фінансів Брюно Ле Мер, повідомляє The Associated Press.

Він заявив, що Європа не повинна визнавати, що США є "економічним поліцейським у світі".

"Чи ми хочемо бути васалами, які підкоряються рішенням, прийнятим Сполученими Штатами, чіпляючись за їхні штани, або ж ми скажемо, що маємо власні економічні інтереси, і вважаємо, що будемо продовжувати торгувати з Іраном?" - сказав Ле Мер.

Він запропонував створити європейський орган, який матиме ті ж самі повноваження, що і Міністерство юстиції США у питаннях покарань іноземних компаній за їхні торговельні практики.

Міністр зазначив, що Франція наполягає на тому, щоб її компанії не підпадали під санкції, але додав, що не має ніяких ілюзій щодо американської відповіді.

Під американські санкції можуть потрапити авіабудівельні концерни Airbus та Boeing, нафтові компанії та виробники авто, такі як Renault і Peugeot.

Нагадаємо, Трамп офіційно оголосив про вихід США з угоди, пізніше були розширені персональні санкції проти Ірану. Такий крок означає також введення заборонних заходів проти європейських компаній, які ведуть комерційну діяльність з Іраном.

ЄС заявив, що залишається відданим угоді і не збирається виходити з неї, незважаючи на рішення Трампа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.