Сійярто вперше похвалив ініціативу Києва щодо зміни закону "Про освіту"

Четвер, 31 травня 2018, 09:48

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вперше публічно похвалив ініціативу українського уряду щодо імплементації "мовної статті" закону "Про освіту".

Про це йдеться у повідомленні на сайті угорського уряду за підсумками зустрічі Сійярто з державним секретарем США Майком Помпео у Вашингтоні.

Угорський міністр подякував США за активність у вирішенні "мовної проблеми". За його словами, без підтримки Сполучених Штатів було б неможливо утворити міжурядову робочу групу України та Угорщини, яка займеться питанням мови освіти.

Сійярто окремо похвалив кроки українського уряду, спрямовані на вирішення суперечки.

"На порядку денному українського парламенту уже є ініціатива про відтермінування закону про освіту до 2023 року, а виведення з його дії приватних шкіл просуває застосування цього закону вперед", - зазначив угорський міністр.

Законопроект, що виконує частину рекомендацій Венеціанської комісії, був схвалений урядом України в лютому. Однак відтоді представники уряду Угорщини жодного разу не виступали з офіційними коментарями на його підтримку.

На зустрічі у Вашингтоні Держсекретар США також особисто попросив Сійярто підтримати Україну в НАТО.

Нагадаємо, минулого тижня Сійярто зустрівся з помічником держсекретаря США з питань європейської та євразійської політики Уессом Мітчеллом. Саме після цієї зустрічі угорський міністр анонсував зустріч з главою українського МВС Павлом Клімкіним.

Згодом стало відомо, що Угорщина пішла на поступки і погодилася на переговори щодо закону про мову освіти після тривалого часу відмов від пропозицій української сторони.

Детальніше читайте у статті: "Тиск США чи "рука Москви": що змусило угорців змінити стратегію в конфлікті з Україною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.