Словаччина: лідер неофашистів оголосив, що йде в президенти

Четвер, 31 травня 2018, 16:59

Голова неофашистської "Народна партія – наша Словаччина" (ĽSNS) Маріан Котлеба оголосив, що балотуватиметься на виборах президента, які повинні відбутися навесні 2019 року.

Про це пише Аktuality.

Котлеба, який є депутатом парламенту, отримав підтримку завдяки своїм радикальним лозунгам, які знаходили відгук у частини населення з антиромськими настроями. На парламентських виборах 2016 року "Народна партія – наша Словаччина" пройшла до парламенту, отримавши понад 8% голосів.

Котлебівці позиціонують себе як антисистемну силу, яка виступає проти корупції, існуючого політичного та фінансового істеблішменту, мігрантів, ЄС та НАТО тощо. Їхні лозунги – не просто радикальні, а відверто фашистські. Члени партії використовують нацистське привітання. 

Котлеба раніше очолював заборонену нині неонацистську словацьку Національну партію, яка організувала антиромські мітинги.

Також про участь у президентських виборах оголосив парламентар Мілан Крайняк. Він представлятиме опозиційний рух "Ми - родина", лідером якого є Борис Коллар.

Рішення балотуватися прийняла й адвокат, громадський активіст і віце-голова партії "Прогресивна Словаччина" Зузана Чапутова.

Президент Словаччини Андрей Кіска не висуватиме свою кандидатуру для переобрання на посаду.

Словацький міністр закордонних справ Мирослав Лайчак (партія "Курс - Соціальна демократія") також підтвердив, що не має наміру балотуватися у президенти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.