Україна і Македонія переглянуть положення угоди про ЗВТ найближчим часом

Понеділок, 7 травня 2018, 18:04

Україна та Македонія найближчим часом проведуть раунд переговорів щодо перегляду положень Угоди про вільну торгівлю між двома країнами.

Про це повідомляє сайт Міністерства економічного розвитку та торгівлі України за підсумками зустрічі заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України - торгового представника Україна Наталії Микольської з надзвичайним і повноважним послом Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі.

"Приєднання України до Регіональної Конвенції про Пан-Євро-Середземноморські преференційні правила походження з 1 лютого 2018 року, учасником якої є також і Македонія, сприятиме збільшенню двосторонньої торгівлі між нашими країнами. Тому актуальним є питання перегляду угод з країнами, які є учасниками Пан-Євро-Мед та розширення дії цих угод", - розповіла Наталія Микольська.

Вона додала, що Уряд працює над розширенням можливостей на експортних ринках, щоб українському бізнесу було швидше та простіше експортувати продукцію. За її словами, конвенція Пан-Євро-Мед передбачає застосування уніфікованих правил походження товарів для країн-учасниць, зокрема, для України та Македонії.

Це означає, що, наприклад, при виробництві товарів в Україні можна закуповувати сировину та комплектуючі в Македонії, а вже готову продукцію експортувати до інших країн-членів Конвенції, використовуючи ефект діагонального накопичення при встановленні преференційного статусу товару. Відповідно, і українські матеріали та комплектуючі можуть використовуватись у виробництві в Македонії для подальшого експорту у вигляді складових готової продукції.

Угода про ЗВТ з Македонією є однією з найдавніших подібних угод, укладених Україною з іншими державами.

Угоду про вільну торгівлю України і Македонії було укладено в січні 2001 року, Верховна рада ратифікувала її в липні, після чого угода набула чинності 10 вересня 2001 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.