Представник Києва назвав дослідження у польських Грушовичах "непотрібними"

Четвер, 24 травня 2018, 17:27

Археологічні дослідження польського Інституту національної пам'яті на кладовищі в Грушовичах, де місцева влада розібрала пам'ятник УПА, є некоректними і непотрібними.

Про це заявив секретар державної комісії із питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни і політичних репресій Святослав Шеремета, який спостерігає за роботами, пише "Польське радіо".

Дослідження мають на меті з'ясувати, чи поховані члени УПА на місці, де раніше стояв пам'ятник.

"Вважаємо, що порушення спокою померлих з приводу політичних амбіцій є некоректним. Це не відповідає християнській традиції. Є договір між урядами Польщі та України про місця пам’яті та місця поховання від 1996 року. На жаль, вважаємо, що польська сторона багато років порушує цю угоду. Згідно з нею, такі місця пам’яті, як у Грушовичах, повинні бути під охороною польської сторони", - сказав він.

Шеремета повторив свої попередні заяви про те, що всупереч угоді, дослідження у Грушовичах не були погоджені з Києвом.

"Польська сторона не погодила з нами ці роботи, не погодила їхні дати, у зв’язку з цим у нас були великі проблеми з пошуком експертів, котрі готові би були поїхати до Грушовичів. Ми мусили перервати раніше заплановані експедиції, аби відправити їх туди. Однак більш детальні коментарі я дам тоді, коли будуть відомі перші результати досліджень у Грушовичах", - сказав Шеремета.

Як відомо, український пам'ятник у Грушовичах був знесений 26 квітня 2017 року. Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі.

Директор українського ІНП Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.