Білорусь може прийняти у себе війська РФ через базу США в Польщі

П'ятниця, 1 червня 2018, 16:30

Білорусь не має наміру розгортати на своїй території російські війська, але може розглянути це питання, якщо Польща прийме війська США на постійній основі.

Про це заявив міністр закордонних справ Білорусі Владімір Макей, передає Reuters.

За його словами, база США у Польщі може посилити "недовіру" в регіоні.

"Немає нічого неможливого. Нині ми не плануємо розгортання нових іноземних військових баз на території Білорусі, бо хочемо зробити внесок у безпеку в нашому регіоні і не хочемо ставати джерелом проблем", - сказав Макей, додавши, що Білорусь все одно "мусить брати до уваги майбутні кроки своїх сусідів".

Раніше європейське видання газети Politico з посиланням на документи, оприлюднені міністерством оборони Польщі, повідомило, що Польща висловила готовність виділити до $2 млрд зі свого бюджету для фінансування постійної військової бази США на своїй території. Міністерство оборони США допустило збільшення свого військового контингенту в Польщі. Москва заявила, що готова реагувати на розширення інфраструктури НАТО до кордонів РФ.

Зараз в рамках операції Atlantic Resolve в Польщі на ротаційній основі розміщується американська танкова бригада чисельністю близько 3,5 тисячі військовослужбовців. Вони мають у своєму розпорядженні 400 гусеничних машин, 900 одиниць колісної техніки, включаючи 87 танків Abrams і 18 самохідних 155-міліметрових гаубиць Paladin.

Ще цьогоріч у Польщі має почати працювати американська протиракетна база, що повинна захистити від обмеженої ракетної атаки балістичних ракет на територію країни та частину європейського простору НАТО. Водночас це один з головних елементів системи союзницької протиракетної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.