У Бельгії запідозрили Іспанію у прихованому шпигунстві за Пучдемоном

Середа, 13 червня 2018, 13:57

Бельгійська влада проведе розслідування щодо ймовірного стеження іспанськими спецслужби за колишнім лідером Каталонії Карлесом Пучдемоном у Бельгії без її відома.

Відповідне розслідування почав комітет Сomité r, який контролює федеральну службу розвідки, пише De Tijd.

Розслідування ініціював Пітер Буйсрогге, член правого Фламандського Альянсу (N-VA).

"Я хочу знати, чи мало місце втручання іспанської розвідки або служби безпеки на нашій території, і якщо так, то чи сталося це з відома бельгійських федеральних служб безпеки?" - сказав він.

Буйсрогге просить перевірити заяви про те, що іспанська влада розгорнула низку секретних агентів і помістила передавач GPS під машину Пучдемона, поки він був у Бельгії.

Члени бельгійської партії N-VA, яка іноді закликає до розпаду Бельгії і відкрито підтримувала сепаратистів в Каталонії, висловили підтримку Пучдемону після референдуму про незалежність Каталонії в жовтні 2017 року, заявивши, що повалений каталонський лідер може шукати притулку в Бельгії.

Пучдемон втік до Бельгії після голосування за незалежність, яке Мадридом було визнане неконституційним. Йому пред'явлені звинувачення, в тому числі у заколоті і нецільовому використанні державних коштів в Іспанії. Нині Пучдемон перебуває в Німеччині, де влада не задовольняє прохання Іспанії про його видачу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.