Латвія готує заборону на навчання російською у приватних вузах

Середа, 13 червня 2018, 16:45

Комісія латвійського Сейму з освіти, науки і культури в середу, 13 червня, підтримала перед розглядом в остаточному читанні поправки до закону про вузи, які передбачають заборону на навчання російською мовою в приватних вузах і коледжах.

Поправки ще повинен прийняти Сейм, повідомляє Delfi.

Міністерство освіти і науки пропонує дозволити вузам і коледжам, які реалізують програми навчання мовою, що не відповідає умовам закону про вузи, продовжити їх реалізацію до закінчення терміну акредитації цих програм. Однак після 1 січня 2019 року прийом студентів на такі програми не буде дозволений.

Відповідно до чинного закону, іноземною мовою дозволяється здійснювати навчання за такими програмами, де це необхідно для досягнення цілей навчання (мовні і культурні програми).

МОН обґрунтовує свою пропозицію тим, що з урахуванням поправок до закону про освіту в зв'язку з реалізацією програм навчання на етапі середньої освіти необхідно встановити чіткі умови щодо мови програм навчання в вузах і коледжах.

Оскільки держава регулює критерії реалізації програм навчання та критерії їх акредитації, вона має право також встановлювати, якою мовою реалізуються ці програми, вважає МОН.

Як пояснили агентству LETA в міністерстві, зміни, які регулюють вживання мов в приватних вузах, слідують за недавно затвердженими поправками до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід на навчання тільки державною мовою в середній школі. До тепер закон про вузи регулював використання мов тільки в державних вузах.

Навчання у вузах, як і раніше, можна буде проводити однією з мов ЄС. У державних вузах Латвії навчання мовами ЄС можливе лише в окремих випадках - для іноземних студентів і за програмами, передбаченими договорами про міжнародне співробітництво. При цьому іноземні студенти обов'язково вивчають латиську мову, якщо навчання триває довше шести місяців.

Приблизно третина студентів приватних вузів навчалися в минулому році російською мовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: