В РФ пригрозили Норвегії у зв’язку з намірами збільшити присутність морпіхів США

Четвер, 14 червня 2018, 15:18

Москва вважає майбутнє розширення іноземної військової присутності в Норвегії недружнім кроком з боку Осло, який не залишиться без наслідків.

Про це йдеться в коментарі посольства Росії в Норвегії, розміщеному на його сторінці в Facebook.

На думку посольства, такі дії суперечать рішенню Норвегії від 1949 року "не надавати баз на норвезькій території збройним силам іноземних держав, до тих пір поки Норвегія не піддасться нападу або загрозі нападу".

"Вони роблять Норвегію не повністю передбачуваною, загрожують зростанням напруженості, підштовхують до гонки озброєнь і ведуть до дестабілізації ситуації на Півночі Європи. Кваліфікуємо їх як однозначно недружні – без наслідків вони не залишаться" - йдеться у повідомленні.

У посольстві також зазначили, що постійні заклики до збільшення норвезьких військових витрат "звучать щонайменше дивно, враховуючи, що за цим показником королівство вже займає 2-е місце в НАТО (після США) в перерахунку на душу населення". Росія ж, за їх словами, "витрачає на оборону в 18 разів менше країн альянсу" та з 2017 скорочує військовий бюджет.

Як повідомлялося, уряд Норвегії попросить США подвоїти кількість морпіхів для розміщення їх поближче до кордону з Росією. Крім того, норвезький уряд планує продовжити щонайменше на п’ять років програму військової співпраці з США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.