Чехія: соціал-демократи обурені, що комуністи відбирають кандидатів в уряд

Понеділок, 18 червня 2018, 16:19

Чеські соціал-демократи не будуть відкликати кандидатуру міністра закордонних справ Мірослава Поче, проти призначення якого виступила Комуністична партія (KSČM) та президент Мілош Земан.

Про це заявив заступник голови Соціал-демократичної партії Чехії (ČSSD) Роман Ондерка, передає Aktualne.

"Мені страшенно не подобається, що комуністична партія відбирає кандидатів ANO і ČSSD в уряд. З іншого боку, необхідно пам'ятати, що від голосів KSČM буде залежати, чи коли-небудь виникне уряд ANO-ČSSD", - сказав він.

Ондерка віддає перевагу зустрічі між главою ČSSD, президентом і прем'єр-міністром, на якій би "проблему Поче" вирішили за взаємною домовленістю.

Уряд Чехії домовилися сформувати рух ANO прем'єр-міністра Андрія Бабіша та Соціал-демократична партія. Однак цим партіям бракує депутатів для більшості у парламенті і для отримання вотуму довіри необхідна підтримка проросійських комуністів.

Президент, який призначає міністрів, і комуністи заявляють, що Поче проголосував у Європарламенті на користь штрафів для країн-членів ЄС, які не приймають мігрантів за європейською квотою. До списку таких країн входить і Чехія.

Поче спростував це твердження, і офіційні дані голосування насправді підтверджують, що він проголосував проти.

Бабіш у неділю провів зустріч із Земаном і представив йому список міністрів, в якому була кандидатура Поче. Після зустрічі він сказав, що президент зустрінеться з Поче та іншими кандидатами.

Бабіш має намір внести до порядку денного парламенту питання про вотум довіри 11 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.