З окупованого Криму експортують зерно до Сирії - Reuters

П'ятниця, 22 червня 2018, 09:27

Крим наростив за останній рік експорт зерна до Сирії в рамках домовленостей, які забезпечують анексованому Росією півострову ринок збуту для надлишків урожаю, а президенту Сирії Башару Асаду дають надійне джерело поставок пшениці.

Про це йдеться у розслідуванні Reuters.

Агентство, посилаючись на свої джерела та портові дані і відкриту інформацію із відстеження суден, повідомляє, що за період з липня 2017 року по травень 2018 року щонайменше 10 кораблів поставили як мінімум 170 тисяч тонн зерна в Сирію.

Постачання зерна з Криму надає підтримку уряду Асада, оскільки власне виробництво там постраждало від воєнних дій. Виробництво ж хліба в Сирії субсидує держава.

Поставки продовольства в Сирію не заборонені західними санкціями, але обмеження на банківські операції та замороження активів не дозволяють багатьом зерновим трейдерам працювати з урядом Асада.

Крим також перебуває під економічними західними санкціями з часів анексії його Росією у 2014 році, і його доступ на багато експортних ринків заморожений.

Російське міністерство сільського господарства підтвердило експорт пшениці, заявивши, що це стало можливим завдяки кращим урожаям на тлі державної підтримки з РФ.

"Завдяки значному зростанню врожаю, Крим зміг покрити як внутрішні потреби громадян республіки, так і експортувати надлишок пшениці", - заявили в міністерстві.

Торгівля з використанням внесених в чорний список сирійських та інших кораблів дозволяє Криму відвантажити зерно, яке йому через санкції більше нема куди поставити. Крим виробляє близько 1,4 мільйона тонн зерна на рік, з яких один мільйон тонн - це його експортний потенціал.

За даними одного зі співрозмовників агенції, джерело фінансування поставок до Сирії незрозуміле, але це дозволило Криму збільшити завантаження своїх чорноморських портів після того, як вони опинилися під міжнародними санкціями.

У другій половині минулого року Крим експортував 428 500 тонн зерна, тоді як за сезон 2016-2017 років було вивезено 288 тисяч тонн зерна.

Дані систем відстеження кораблів свідчать про те, що низка кораблів поставили зерно з Криму безпосередньо в сирійський порт Тартус, де розташована військово-морська база РФ. Деякі інші вантажі пішли до Лівану і потім були перенаправлені в Сирію. Ліван став найбільшим покупцем зерна з Криму в липні-грудні 2017 року, одержавши 175 тисяч тонн, тоді як до Сирії експортували за цей час 75 тисяч тонн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.