У Польщі працює мільйон українців, а в Україні виник дефіцит кадрів - Рева

П'ятниця, 22 червня 2018, 16:57

На сьогодні у Польщі працює близько одного мільйона українців, проте в пенсійній системі з них зареєстровані лише 300 тисяч осіб.

Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева, передає "ДС".

"Офіційно в Польщі на сьогоднішній день працює мільйон українців. Але застраховані в ООС (обов'язкове державне соціальне страхування), тобто в пенсійній системі, лише 300 тисяч", - сказав він.

За словами чиновника, українці часто ігнорують страхування у Польщі.

"Людей скеровують з України до Польщі, як у відрядження. Але як тільки там він отримує дозвіл на роботу, тут звільняють, і там він не страхується. Але оскільки він там страхові внески не сплачує, то страховий стаж йому не йде. Якщо повертається в Україну - він ні там не має права на пенсію, ні тут", - пояснив міністр.

Через процес трудової міграції в Україні виникла проблема нестачі фахівців, зазначив він.

"У нас сьогодні вже відчувається дефіцит, в першу чергу кваліфікованих кадрів. А якщо ця тенденція буде продовжуватися, то у нас взагалі буде брак кадрів, навіть некваліфікованих", - додав Рева.

У процес сезонної трудової міграції залучені до 7 млн громадян України, при цьому постійно за кордоном працюють 3,2 млн осіб, розповів урядовець. 

Раніше повідомлялося, що понад три чверті українців, які працюють у Польщі, мають роботу, пов'язану з фізичною працею, при цьому лише 1% українців у Польщі працюють на керівних посадах.

Маршалок Сейму Марек Кухцінський заявляв, що в Польщі працює до 2 мільйонів українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.