Президент Македонії відмовився підписати закон про зміну назви країни

Вівторок, 26 червня 2018, 12:28

Президент Македонії Джорге Іванов відмовився підписати закон, що затверджує угоду про зміну назви колишньої югославської республіки, заявивши, що він порушує конституцію.

Про це пише МИА.

Іванов заявив, що у нього "немає мандату на підписання угоди".

"Угода ставить Республіку Македонію в положення рабства і залежності відносно іншої країни, тобто Греції", - йдеться у заяві.

Відповідно до конституції, у разі ветування президентом держави, закон знову пройде парламентську процедуру, а тоді повинен бути проголосований абсолютною більшістю від загального числа депутатів, тобто отримати зелене світло від щонайменше 61 депутата. Угода у цьому випадку знову надсилається президенту, який відповідно до Конституції зобов'язаний її підписати.

Нагадаємо, парламент Македонії ратифікував угоду з Грецією про перейменування колишньої югославської республіки. Македонський прем’єр-міністр Зоран Заєв заявив, що нова назва Македонії - Республіка Північна Македонія – буде винесена на загальнонаціональний референдум восени цього року.

Македонія прагнула якнайшвидше ратифікувати угоду, щоб вже на засіданні Ради ЄС 25-26 червня отримати довгоочікувану згоду на початок переговорів про вступ до ЄС.

Суперечка щодо назви Македонії тривала з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією. Через це тривалий час блокувався вступ Македонії до ЄС і НАТО.

Одразу після досягнення угоди в ЄС і НАТО заявили, що готові до переговорів про вступ з Македонією після зміни назви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: