Посла РФ не пустили до Сребрениці через заперечення геноциду мусульман

Вівторок, 26 червня 2018, 18:28

Родичі близько 8000 боснійських мусульман, які загинули у Сребрениці, заборонили російському послу в Боснії приїжджати на церемонію вшанування пам’яті.

Про це повідомила президент асоціації матерів у Сребрениці Муніра Субашич, повідомляє Reuters.

"Жодна людина, яка заперечує геноцид, не потрапить до Меморіального центру Потокарі", - сказала Субашич.

Посол Пьотр Іванков повинен був відвідати Сребреницю в середу і провести зустріч з місцевими органами влади, але скасував візит після того, як заступник мера Нермін Алівукович відхилив його прохання відвідати цвинтар.

"Знаючи і поважаючи ставлення об'єднань рідних загиблих про те, щоб не дозволяти будь-кому, хто заперечував геноцид в Сребрениці, відвідувати Меморіальний центр, я не міг погодитися із проханням посла прийняти його там", - сказав Алівукович.

Російське посольство в Сараєво підтвердило, що візит було скасовано.

У 2015 році Росія, давній союзник Сербії та боснійських сербів, наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка засудила б убивство в Сребрениці як геноцид.

На Потокарському цвинтарі до цього часу було поховано понад 6500 жертв. Цього року 11 липня будуть поховані останки щонайменше 36 жертв.

11 червня 1995 року армія боснійських сербів під командуванням генерала Ратко Младіча взяла під контроль мусульманський анклав, оголошений ООН "зоною безпеки". Витіснивши нідерландських миротворців, боснійські серби розпочали масові убивства мусульманських чоловіків та хлопчиків. Кількість жертв сягнула 8 тисяч людей.

За рішенням міжнародних та боснійських судів події у Сребрениці вважаються геноцидом. Боснійські серби та уряд Сербії відмовляються визнавати розправу у Сребрениці геноцидом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.