Дослідження показало, народи яких країн НАТО - за збройну відсіч РФ при нападі на союзника

інфографіка
Вівторок, 10 липня 2018, 11:57

Європейці, як правило, очікують, що США будуть використовувати військову силу для захисту союзника по НАТО від нападу Росії, але вони менше підтримують використання збройних сил своєї країни в тих же обставинах.

Про це свідчать результати дослідження Pew Research Center.

Одним з центральних положень установчого договору НАТО є стаття 5, яка зобов'язує країни-члени захищати один одного від нападу.

Дослідження, проведене центром у 2017 році, показало, що люди в багатьох країнах НАТО вважають, що США прийдуть на допомогу члену альянсу, якщо цей союзник буде залучений в серйозний військовий конфлікт з Росією. Однак, коли їх запитали про захист своєю власною країною союзника, респонденти, як правило, менше підтримували військове втручання.

У Греції, наприклад, 62% заявили, що США будуть використовувати військову силу для захисту союзника по НАТО від гіпотетичного нападу Росії, але тільки 25% заявили, що грецькі військові повинні стати до оборони союзника в тій же ситуації. Тільки в Угорщині, Нідерландах і Польщі приблизно аналогічні частки людей заявили, що військові їхньої власної країни повинні втрутитися проти потенційного нападу Росії, і заявили, що американські військові зроблять те ж саме.

Більшість французів та канадців також вважають, що армії їхніх країн повинні обороняти союзників у разі нападу з боку Москви.

 

Крім того, близько шести з десяти американців (62%) позитивно відгукувалися про НАТО в дослідженні. У Греції та Туреччині більше негативного сприйняття Альянсу.

У Нідерландах і Польщі приблизно вісім з десяти респондентів (79%) заявили, що вони позитивно ставляться до НАТО. У період з 2016 по 2017 рік у багатьох з цих європейських країн зросли сприятливі погляди НАТО.

 

Як відомо, після початку російської агресії проти України члени НАТО на саміті в Уельсі 2014 року узгодили збільшення військових витрат до рівня 2% ВВП протягом десяти років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.