Інститут нацпам’яті Польщі оцінить заяви голови Українського товариства в Сагрині

П'ятниця, 13 липня 2018, 20:14

Польський Інститут національної пам’яті вирішив оцінити заяви голови Українського товариства в Польщі Григорія Купріяновича після слів люблінського воєводи Пшемислава Чарнка про можливість скоєння ним злочину.

Про це повідомляє Polskie Radio Lublin.

Справою спочатку мала займатися окружна прокуратура в Замості, однак вона передала відповідні документи до слідчого відділу люблінської філії Інституту нацпам’яті.

"Ми прийшли до висновку, що не маємо повноважень для ведення цієї справи" сказав голова прокуратури Замостя Єжи Жаркевич.

ІНП поки чекає на документи з прокуратури Замостя. Слідчі кажуть, що розслідування може провадитися в тому числі і у справі образи польського народу.

В той же час рішення про початок слідства буде прийматися після аналізу скарги воєводи.

Нагадаємо, Чарнек повідомив, що він звернеться до прокуратури із заявою, у якій попросить вивчити слова голови Українського товариства Григорія Купріяновича, які він сказав під час пам’ятних заходів із вшанування українців у селі Сагринь, вбитих там під час акції, проведеної у 1944 році польським збройним підпіллям. Крім того, він сказав, що недільні урочистості в Сагрині – "це одна велика провокація".

Глава МЗС України Павло Клімкін вважає, що Чарнек перейшов межу людяності, коли почав "ділити загиблих українців і поляків на суттєвих і несуттєвих".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.