Люблінський воєвода знову звинуватив Українське товариство, і Туска за його українську

Четвер, 12 липня 2018, 12:08

75-ті роковини волинської трагедії та відкриття в Любліні пам'ятника жертвам польсько-українського конфлікту 1943-1945 років люблінський воєвода Пшемислав Чарнек використав для того, щоб оголосити звинувачення проти своїх політичних супротивників і Українського Товариства в Любліні.

Про це пише Wyborcza.

Чарнек підкреслив, що існує проблема навмисного замовчування про "волинський злочин". Він звинуватив органи влади, які керували Польщею перед нинішньою керівною партією PiS, таким чином використавши трагедію для політичної агітації, зазначає видання. Зокрема йшлося про колишнього прем'єра, а нині президента Європейської ради Дональда Туска, щодо його ставлення до України.

"Президент Європейського Союзу сказав нам вчора, що хтось не займався своєю домашньою роботою в історії. Хто це не зробив? Той, хто розмовляє українською", - сказав він.

Дональд Туск під час виступу за підсумками саміту Україна ЄС, промовляючи українською, закликав обидві держави знайти порозуміння у конфлікті.

"Ми маємо одну основну проблему, що називається бандеризмом, який призвів до геноциду тоді, і, на жаль, бандеризмом, що нині процвітає у західній Україні, у який дозволяє вплутувати себе українська влада. Про це ми шкодуємо", – підкреслив люблінський воєвода пізніше.

Нагадаємо, Чарнек повідомив, що він звернеться до прокуратури із заявою, у якій попросить вивчити слова голови Українського товариства у Любліні Гжегожа Купріяновича, які він сказав під час пам’ятних заходів із вшанування українців у селі Сагринь, вбитих там під час акції, проведеної у 1944 році польським збройним підпіллям. Крім того, він сказав, що недільні урочистості в Сагрині – "це одна велика провокація".

Глава МЗС України Павло Клімкін вважає, що Чарнек перейшов межу людяності, коли почав "ділити загиблих українців і поляків на суттєвих і несуттєвих".

Детальніше читайте у статті "Волинь втрачає популярність: як Польща відзначила ювілей волинської трагедії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: