Люблінський воєвода назвав провокацією урочистості в Сагрині за участю Порошенка

Понеділок, 9 липня 2018, 19:52

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав провокацією вчорашні події в селі Сагринь, де за участі президента України Петра Порошенка відбулося вшанування українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Про це повідомляє Onet.pl.

За його словами, всі вчорашні події були "однією великою провокацією". За його словами, вбивства українців там мали місце 10 березня 1944 року.

"Як це співвідноситься з 8 липня? Цього ніхто не знає. Це було зроблено як провокація до 75-ї річниці трагічного кривавого тижня на Волині, коли в системний спосіб українські націоналісти, бандити, яких важко знайти в історії світу, по-звірячому замордували тисячі поляків", - заявив Чарнек.

Він також пообіцяв подати до прокуратури скаргу на голову Українського товариства Польщі Гжегожа Купріяновича.

"Пан Купріянович однозначно порівнює події в Сагрині з подіями на Волині. Порівнює 130 тисяч жертв геноциду з кількомастами особами, які загинули в Сагрині. На мою думку, це може бути злочином", - вважає воєвода.

Чарнек посилається на положення Карного кодексу щодо зневаги народу чи Польської держави , а також на статтю 55 закону про Інститут національної пам’яті.

Голова Українського товариства обурений словами Чарнека. Він вважає, що вчора не сказав ні слова неправди, і що українці мають право на власне бачення історії.

"Це ганебно, коли найвищий представник польської держави у Люблінському воєводстві називає "провокацією" траурні церемонії на честь жертв за участю глави іншої держави", - заявив Купріянович.

Президент України Петро Порошенко напередодні відвідав південний схід Польщі, де у неіснуючому сьогодні українському селі Сагринь урочисто відкрив Меморіал пам'яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році. У березні 1944 року тоді від рук поляків загинуло 660 українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.