ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити 37 тисяч євро учасницям Pussy Riot

Вівторок, 17 липня 2018, 12:19

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення у справі засудження і ув'язнення учасниць групи Pussy Riot за акцію в Храмі Христа Спасителя в Москві у 2012 році.

Про це йдеться у повідомленні суду.

У справі "Альохіна та інші проти Росії" суд прийшов до висновку, що РФ порушила статтю 3 Європейської конвенції про права людини (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження), статтю 5.3 (право на свободу і безпеку), статтю 6.1 (право на чесний суд та юридичну допомогу за власним вибором), статтю 10 (свобода слова).

Згідно з повідомленням суду, Марія Альохіна та Надія Толоконникова повинні отримати компенсацію у розмірі 16 тис євро кожна. Катерина Самуцевич отримає 5 тис. євро. Також учасницям групи покриють судові витрати, які склали 11 760 євро.

Варто зазначити, що учасниці групи вимагали стягнути з Росії 120 тисяч євро моральної шкоди. Загалом же сума їхніх вимог разом з судовими витратами досягала 250 тисяч євро.

Марія Альохіна, засуджена до двох років колонії за панк-молебень у храмі Христа Спасителя, отримала можливість вийти на свободу завдяки президентській амністії на честь 20-річчя російської Конституції. Друга учасниця панк-групи Надія Толоконникова була звільнена пізніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: