Туреччина намагалася викрасти з Монголії соратника Гюлена, Улан-Батор не дозволив

Неділя, 29 липня 2018, 10:48

Турецького педагога в Монголії викрали цього тижня і планували вивезти з країни, але місцева влада завадила цьому.

Про це повідомляє The New York Times.

"Це останній з епізодів глобальної кампанії президента Туреччини із захоплення підозрюваних союзників священнослужителя, якого звинувачують у змові з метою спроби перевороту 2016 року", - зазначає видання.

Педагог Вейсель Аксай керує мережею міжнародних шкіл, яка була пов'язана з турецьким проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого Анкара звинувачує в організації перевороту.

Туреччина стверджує, що вона проводитть екстрадицію підозрюваних соратників Гюлена лише з дозволу відповідних іноземних урядів. Але справа Аксая, який мешкає в Монголії майже 25 років, здається, ставить під сумнів це твердження.

У пʼятницю вранці невідомі заштовхали Аксая в мікроавтобус біля його будинку в столиці Улан-Баторі.

Колега Аксая, генеральний директор монгольського фонду, який керує монголо-турецькою школою, зазначив, що монгольські поліцейські повідомили йому, що автомобіль мав підроблені номерні знаки, а всередині було троє людей в масках.

Через кілька годин в аеропорту Улан-Батора приземлився турецький чартерний літак. Дані сайту Flightradar24 показують, що це був реактивний літак Bombardier, що експлуатується ВПС Туреччини.

Коли стало відомо про літак, родина та друзі Аксая зібралися в аеропорту. Пізніше в другій половині дня Міністерство закордонних справ Монголії виступило із заявою про те, що уряд наказав літаку залишатися на землі.

У МЗС заявили, що захоплення Аксая стане "неприйнятним актом порушення суверенітету та незалежності Монголії, і Монголія буде рішуче заперечувати".

Літак залишив Моноголію о 21:15 без Аксая на борту. Він був звільнений через кілька годин, повідомили чиновники.

Нагадаємо, співробітники Турецької національної розвідувальної організації доставили з України в Туреччину Юсуфа Інана, якого підозрюють у причетності до організації FETÖ Фетхуллаха Гюлена та звинуваченого в організації спроби перевороту в 2016 році.

Журналіст Осман Пашаєв у Facebook повідомляв, що є версії нібито Юсуфа Інана викрали з України турецькі спецслужби.

Пізніше у Генеральній прокуратурі України підтвердили факт видачі на запитів турецької сторони Юсуфа Інана.

Юсуф Інан вважається експертом FETÖ зі ЗМІ. Його звинувачують у тому, що він нібито створив велику кількість інтернет-сайтів, а також сторінок організації у соціальних мережах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.