"Молочні війни": Білорусь не подаватиме до суду на РФ, попри "неадекватні" заборони

Вівторок, 3 липня 2018, 14:00

Мінськ вважає обмеження Росії на імпорт білоруської молочної продукції "надмірними", але попри підстави для вирішення суперечки в суді, спробує домовитися з Москвою на рівні міністерств.

Про це заявив посол Білорусі в Росії Ігор Петришенко для "РИА Новости".

"Я б не називав це "молочними війнами". Це претензії. Ми за те, щоб на нашому євразійському економічному ринку функціонували чіткі, зрозумілі умови, рівне конкурентне середовище було для всіх сільгоспвиробників", - зазначив він.

Россільгоспнагляд приймає рішення щодо обмеження поставок дуже швидко, а на відновлення експорту у білоруських виробників часто йдуть місяці, попри наявність відповідних документів, скаржиться білоруський дипломат.

"Є порядок. Якщо ви плануєте ввести обмеження, по-перше, його не можна вводити на всю групу продукції, воно повинно вводитися згідно з певними процедурними аспектами і з повідомленнями. І тільки за окремим напрямом, але не на всю групу товарів і по всьому регіону", - пояснив Петришенко.

Він додав, що Білорусь постачає свою "молочку" до 90 країн світу, але постійні претензії до якості продукції виникають тільки у РФ.

"На нашу думку, претензії не завжди адекватні і обґрунтовані з точки зору чіткого дотримання норм і правил та параметрів, існуючих у нашому Євразійському економічному союзі. Білорусь постачала, постачає і буде постачати тільки якісну молочну продукцію на російський ринок, і жодним чином ми не можемо, не повинні і не будемо втрачати нашого російського споживача", - додав представник Мінська.

Россільгоспнагляд з 6 червня ввів заборону на поставки в Росію практично всього білоруського молока. 9 червня країни підписали "дорожню карту" для вирішення суперечки, і з 11 червня РФ дозволила імпорт молока для шести виробників.

Президент Білорусі Александр Лукашенко раніше заявляв, що Москва влаштувала Білорусі молочні, цукрові та м'ясні "баталії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: