ЄС: Білоруська АЕС відповідає критеріям ядерної безпеки

Вівторок, 3 липня 2018, 17:31

Європейські експерти із ядерної безпеки вважають, що незавершена атомна електростанція в Білорусі відповідає так званим "стрес-тестам" блоку, але зробили низку рекомендацій національному регулятору.

Про це повідомляє Euractiv.

Європейська група з ядерної безпеки (ENSREG) надала Островецькій атомній електростанції, розташованій поруч з литовським кордоном, "загальний позитивний висновок" після проведених у березні досліджень станції.

Стрес-тести призначені для того, щоб атомні електростанції відповідали суворим критеріям, встановленим Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ), і були спеціально створені Європейською комісією та ENSREG як пряма реакція на ядерну катастрофу Фукусіма в 2011 році.

Ядерні експерти високо також похвалили білоруську владу за можливість перевірити АЕС, хоча Мінськ не зобов'язаний це робити, оскільки не є членом ЄС.

У докладному звіті ENSREG розглянув три основні сфери: стійкість до екстремальних природних подій, таких як землетруси та повені; здатність АЕС реагувати на відключення електроенергії; і "управління серйозними випадками".

Згідно з висновками, АЕС є стійкою до землетрусів, повеней та екстремальних погодних умов, хоча експерти попередили, що сейсмічні дані не були повністю доступними, і закликали регулятора забезпечити, щоб стічні води не могли надходити в будівлі, пов’язані з безпекою.

У звіті також високо оцінюється система безпеки відведення тепла, оскільки він може працювати пасивно протягом 24-годинного періоду навіть під час відключення електроенергії. Проте в доповіді було запропоновано встановити додаткові заходи, такі як резервні водяні насоси.

Позитивні оцінки також отримали місцевий навчальний центр, який може імітувати більшість надзвичайних ситуацій, а також внутрішня пожежна команда АЕС.

Нагадаємо, Литва виступає проти будівництва АЕС і обіцяє блокувати імпорт електроенергії. Однак інші країни Європи поки не підтримали пропозицію про більш широкому бойкот.

Литва є головним критиком будівництва станції в 50 км від Вільнюса і в минулому році визнала БелАЕС небезпечною і такою, що становить загрозу для національної безпеки, навколишнього середовища і здоров'я суспільства.

Мінськ відповідає, що будівництво БелАЕС ведеться з дотриманням норм безпеки. Білорусь сподівається, що перший реактор станції буде готовий до промислового виробництва електроенергії до кінця 2019 року, а другий почне діяти в середині 2020 року. Проект фінансує російський уряд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.