Терориста з Манчестера врятував військовий корабель Британії за 3 роки до нападу

Вівторок, 31 липня 2018, 12:27

Терорист-самогубця, який вбив 22 людини на концерті в Манчестері  в травні минулого року, був врятований у Лівії кораблем Королівського британського флоту за три роки до нападу.

Про це повідомляє The Times.

У серпні 2014 року корабель HMS Enterprise був направлений ​​до Лівії для евакуації британських громадян та дипломатичного персоналу, оскільки ситуація в сфері безпеки погіршилася.

Судно взяло на борт 217 мирних жителів і відвезло їх на Мальту. Серед врятованих був виконавець теракту у Манчестері Салман Абеді, якому на той час було 19 років. З ним був і його молодший брат Хашем, який зараз знаходиться у в'язниці в Лівії в очікуванні судового розгляду.

Порятунок Абеді, який народився у Британії, мав місце, навіть попри те, що він був відомий службам безпеки. Проте за місяць до того, як його було доставлено на Мальту, справа була закрита МІ5 через помилкове визначення особи.

Абеді народився в Манчестері в 1994 році у лівійській родині. Він кілька разів їздив у Тріполі після того, як його батьки повернулися туди.

Деякі джерела заявили, що з 2011 року він з батьком воював проти режиму Каддафі, хоча інші заявили, що він і його брат провели більше часу в Тунісі разом з матір'ю.

Абеді перебував у відпустці в Лівії зі своїм братом, коли активізувалася громадянська війна, і британський уряд вирішив евакуювати громадян Британії. Їх включили в список і посадили на корабель.

Вважається, що Абеді радикалізувався після повернення до Британії, годинами дивлячись в Інтернеті відеозаписи з виготовленням вибухівки та лекції радикальних ісламістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.