На півдні Сирії повстанці погодилися скласти зброю на вимогу Росії

Середа, 4 липня 2018, 11:46

Сирійські повстанці почали новий раунд переговорів з російськими офіцерами щодо мирної угоди на півдні Сирії, згідно з якою вони складуть зброю і дозволять російській військовій поліції увійти в утримувані противниками президента Башара Асада міста.

Про це сказав представник повстанців, пише Reuters.

Супроводжувані потужною російською бомбардувальною кампанією, яка призвела до одного з найбільш швидких масових потоків біженців за часи сирійської війни, урядові сили швидко увійшли на територію повстанців у провінції Дераа за останні два тижні.

Повстанці принесли за стіл переговорів свою "відповідь на список російських вимог", яка передбачає передачу зброї і врегулювання статусу повстанців в угоді, що закінчить бойові дії.

Росія вимагає фактично принизливої капітуляції повстанців.

Міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді планує переговори в середу зі своїм російським колегою Сєрґеєм Лавровим про те, як реалізувати врегулювання на півдні Сирії після того, як повстанці складуть зброю.

Швеція і Кувейт скликали на 5 липня позачергове засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації на південному заході Сирії. Регіон є політично чутливим через його розташування поблизу Ізраїлю і Йорданії і існування там угоди про "деескалацію", узгодженої між США, Йорданією і союзником сирійського уряду Росією.

Йорданія, яка прийняла понад півмільйона переміщених сирійців з початку війни, і Ізраїль заявили, що вони не відкриють свої кордони для біженців, кількість яких за даними ООН, перевищила 270 тисяч осіб.

Президент Сирії Башар Асад неодноразово обіцяв повернути "кожен дюйм" прикордонних з Йорданією та Ізраїлем частин Сирії, зокрема окупованих Ізраїлем Голанських висот.

Сполучені Штати раніше пригрозили, що здійснять "тверді і належні заходи" у відповідь на порушення сирійським урядом перемир'я, але повстанці заявили, що США сказали їм не чекати ніякої американської військової підтримки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: