Європарламент схвалив угоду про партнерство з Вірменією

Середа, 4 липня 2018, 14:28

Європейський парламент дав зелене світло ратифікації Угоди про всеосяжне і розширене партнерство між Вірменією та ЄС.

За відповідне рішення проголосували 573 депутати, проти – 50, 40 – утрималися, йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Вірменія 2013 року завершила переговори з Євросоюзом про Угоду про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі, але того ж року під тиском Росії радикально змінила курс і відмовилася підписувати цю угоду, вступивши натомість до тодішнього Митного союзу під керівництвом Росії, що нині переформатувався в Євразійський економічний союз.

2015 року Вірменія почала нові переговори про іншу угоду про політичні відносини з Євросоюзом, меншого обсягу і без економічної частини. Вірменія підписала угоду про партнерство з Європейським Союзом в рамках саміту "Східного партнерства" у листопаді минулого року.

Угода відкриває шлях до глибокого політичного діалогу між ЄС та Вірменією, розширення сфери економічного співробітництва та надання нових можливостей для більш тісних зв'язків у сфері енергетики, транспорту, інфраструктури, навколишнього середовища, торгівлі, освіти та інших секторів.

Угода є інструментом сприяння внутрішніх реформ та їх реалізації, йдеться в окремій резолюції, схваленій 598 голосами. Депутати Європарламенту закликають Вірменію домагатися значного прогресу у проведенні виборів, незалежності судових органів, боротьбі з корупцією, відмиванні грошей, протидії ухиленню від сплати податків і зловживанні олігархічним контролем та свободі ЗМІ.

Ефективне здійснення цих ключових реформ може відкрити подальші перспективи співпраці, в тому числі відкриття діалогу щодо лібералізації візового режиму, додають депутати Європарламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: