Парламент Австрії дозволив 12-годинний робочий день попри протести

П'ятниця, 6 липня 2018, 18:45

Парламент Австрії ухвалив закон, який робить можливим запровадження роботодавцями 12-годинного робочого дня без підвищеної оплати праці.

Про це повідомляє Tiroler Tageszeitung.

Зміни до законодавства підтримали депутати Австрійської народної партії канцлера Себастіана Курца, праві популісти з Партії свободи і ліберали з опозиційної Neos. Зміни ухвалили попри масові протести, які відбулися у Відні минулого тижня.

Новий закон набуде вже 1 вересня, хоча планувалося, що він діятиме лише з 1 січня 2019 року.

Раніше закон дозволяв не більше 10 робочих годин на день або ж 50 годин на тиждень, тепер дозволяється 12 годин на день та 60 годин на тиждень.

Понаднормові години оплачуватимуться, як і раніше, на 50 відсотків вище за стандартну ставку, або ж за них надаватиметься вільний час.

Утім, працівникам дозволять відмовлятися працювати понад 10 годин на день без зазначення причин. Однак профспілки наголошують, що в Австрії немає механізму захисту від звільнення у випадку постійної відмови від понаднормової роботи. Тобто, теоретично, працівника можуть звільнити без пояснення причин.

У керівних партіях запевняють, що новий закон нічого не змінить для більшості працівників. Крім того, за їхніми словами, керівники компаній не зможуть ухвалювати рішення за спиною працівників щодо того, скільки ті мають працювати.

Опозиція вважає, що правлячі партії діють в інтересах бізнесменів, яким не вигідно платити більше понаднормових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.