В Австрії критикують запрошення Путіна на весілля глави МЗС

П'ятниця, 17 серпня 2018, 08:32

В Австрії критикують запрошення президента Росії Владіміра Путіна на весілля глави австрійського зовнішньополітичного відомства Карін Кнайсль.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Візит російського президента "завдає шкоди" Австрії, заявив австрійський політолог Герхард Манготт. За його словами, майбутній візит "породжує підозру" у тому, що Австрія є "троянським конем Росії в ЄС". Крім того, за словами політолога, Путін отримує можливість продемонструвати, що він не знаходиться в ізоляції, а навпаки — його раді приймати у товаристві однієї з країн Євросоюзу.

Для забезпечення безпеки російського президента у федеральній землі Штирія будуть задіяні кілька сотень поліцейських і співробітників підрозділу спеціального призначення "Кобра". Представник управління поліції Штирії Франц Грундних пояснив такі заходи законом про поліцію та зобов'язань згідно з міжнародним правом. Пов'язані з забезпеченням безпеки покриє витрати міністерство внутрішніх справ, підтвердив він.

При цьому австрійські ЗМІ нагадують, що візит Путіна до Відня два місяці тому обійшовся австрійським платникам податків в 423 тисячі євро.

Представник австрійського МЗС назвав приїзд президента Росії робочим візитом. За його словами, подібні заходи безпеки "прийняті при візиті представника іншої держави". Російська сторона "самостійно сплатить свої витрати", зазначив він. При цьому витрати на святкування весілля, "включаючи витрати на послуги приватної охоронної компанії", візьмуть на себе молодята.

При цьому у МЗС також зазначили, що це буде "особистий візит на приватне свято, з якого не слід робити зміну зовнішньополітичної позиції Австрії".

Між тим депутат Європарламенту від фракції "Зелені — Європейський вільний альянс" австрієць Міхель Раймон закликав Кнайсль подати у відставку. Якщо глава зовнішньополітичного відомства "не зробить цього добровільно", федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц повинен запропонувати її відставку президенту Александру Ван дер Беллену, підкреслив Раймон.

Опозиційна партія "Список Pil'ca" у свою чергу критикує як те, що за візит важливого гостя на весілля міністра заплатять австрійські платники податків, так і його політичний аспект. "Як повинні сприймати Австрію в світі в ролі посередника, якщо між головою австрійського МЗС і президентом РФ очевидно існують близькі стосунки", — сказав Бруно Россман, депутат від партії в австрійському парламенті.

Як повідомлялося, президент РФ Владімір Путін 18 серпня по дорозі в Берлін планує відвідати весілля міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайсль.

У Верховній раді заявили, що участь президента РФ Владіміра Путіна у весіллі глави МЗС Австрії Карін Кнайсль дискредитує Австрію як нейтральну країну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.