Естонські військові припинили пошуки запущеної винищувачем НАТО ракети

П'ятниця, 17 серпня 2018, 16:40

Сили оборони Естонії 17 серпня припинили активні пошуки помилково випущеної 7 серпня іспанським винищувачем НАТО ракети.

Про це пише ERR.

Інформація про можливе місцезнаходження ракети буде перевірятися і далі, зазначають у відомстві.

"Всі теоретично можливі місця падіння ракети на місцевості були ретельно вивчені. Протягом двох тижнів у пошуках були задіяні три вертольоти, п'ять патрулів і пошукові ланцюжки з 50 осіб для прочісування місцевості. Були залучені сапери з сил оборони та рятувального департаменту, а також міні-дрони військово-повітряних сил", - сказав командувач військово-повітряними силами полковник Рийво Валге.

"Незважаючи на систематичні дії, розташування ракети не вдалося встановити і всі раціональні варіанти вичерпані", - додав він.

За словами полковника Валге, пошуки почалися від найбільш імовірних місць і до менш імовірних, які були обрані з огляду на траєкторію польоту ракети, дані ВПС і отриману від людей інформацію.

Сили оборони дійшли висновку, що подальші пошуки більше не є доцільними, оскільки ймовірність виявлення ракети дуже мала, однак в разі надходження нової інформації пошуки можуть бути відновлені.

За словами полковника Валге, досі так і не відомо, що сталося з ракетою після пуску – вона могла вибухнути в повітрі або при зіткненні з землею, вона могла піти під землю і там вибухнути. Також не можна виключати можливості, що ракета досягла поверхні землі без детонації вибухової речовини, що міститься всередині.

"Дуже важливо, щоб при виявленні вибухового пристрою або предмета схожого на нього, людина, яка знайшла його негайно повідомила про це за номером 112, позначила місце знахідки і покинула небезпечну зону", – сказав керівник саперів Рятувального департаменту Мееліс Міси.

7 серпня під час навчального польоту на півдні країни винищувач ВПС Іспанії Eurofighter помилково запустив ракету класу "повітря-повітря". Довжина ракети AMRAAM становить 3,7 метра, діаметр - 18 см. Вона пролетіла близько 80 км.

Представники ВПС Естонії повідомили, що знайшли ймовірне місце падіння і навіть воронку, однак самої ракети не знайшли.

Після інциденту з випущеної бойовою ракетою в небі над Естонією іспанські винищувачі НАТО тимчасово виведені з готовності. Замість них місію продовжить підрозділ Португалії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: