Естонія: чиновників викликали до парламенту для роз'яснень щодо проекту кордону з РФ

Четвер, 9 серпня 2018, 09:49

Члени правової комісії Рійгікогу 9 серпня зустрінуться з представниками профільних відомств, щоб обговорити вартість, графік і план проекту зведення інфраструктури на східному кордоні, який з моменту його затвердження подорожчав у кілька разів.

Про це пише ERR.

"Необхідність прикордонної смуги не викликає сумнівів. Водночас заплановані на будівництво дев'ять років – це надто тривалий термін, у зв'язку з яким виникають питання про адміністративний потенціал. Ми хотіли б знати, які висновки Міністерство внутрішніх справ зробило щодо заключного звіту аудиту проекту кордону і хто несе відповідальність за плутанину з вартістю проекту", - сказав голова комісії Яанус Карилайд.

За словами Карилайда, щонайменше половину вартості зведення східного кордону повинен покрити Європейський Союз, адже йдеться про його зовнішній межі.

"Очевидно, що прикордонна смуга необхідна. У той же час, роботи з її зведення, які почалися чотири роки тому, були передчасними. У результаті були зруйновані і стали непрохідними колишні прикордонні стежки. Тільки після цього приступили до складання планування", – сказав заступник голови комісії Уно Каскпейт.

"Що стосується нинішнього проекту – необхідно переконатися в його доцільності. Наприклад, чи потрібні огорожі на заболочених ділянках, чи у такому разі досить електронних датчиків", - додав він.

За даними Міністерства внутрішніх справ, будівництво інфраструктури і системи технічного нагляду на державному кордоні між Естонією і Росією триватиме протягом 11 років і вимагатиме близько 250 млн євро. Крім того, в період до 2026 року на обслуговування та утримання прикордонної смуги додатково буде потрібно 70 млн євро.

Згідно з первинною оцінкою, весь проект повинен був обійтися бюджету в 79 млн євро, потім його вартість зросла до 188 млн, а за останніми підрахунками - до 320 млн.

Загальна довжина кордону становить 338 км, з яких 135 км проходять по суші, 126 км - по озерах, 176 км - по річках.

У Міністерстві внутрішніх справ Естонії раніше представили підсумки аудиторської перевірки проекту будівництва східного кордону, згідно з якими суттєвих порушень у документах допущено не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.