Греція: під час смертельних пожеж влада припустилася серйозних помилок

Четвер, 2 серпня 2018, 09:59

Більше ніж за тиждень після смертельних пожеж у Греції, в яких загинула 91 людина, стало відомо про серію серйозних помилок місцевої влади під час надзвичайної ситуації.

Про це повідомляє BBC.

Після пожеж однією із найбільш вражаючих була картина декількох десятків спалених автомобілів у Маті, розташованих неподалік від узбережжя. За словами професора Вассіліса Дігалакіса з Технічного університету Криту, автомобілі у цей район непродумано скерувала поліція.

 

Замість того, щоб розвернути автомобілі на головну дорогу, Марафон-авеню, поліція своїми вказівками скерувала автомобілі на південь та на північ до району, невдовзі вщент спустошеного вогнем. Десятки людей загинули, намагаючись вирватись із заблокованих автомобілів та втекти.

"У той час там не було виходу. Якщо ви поглянете на фото згорілих машин, ви побачите, що вони були заблоковані у всіх напрямках", - сказав Дігалакіс.

Його зауваження підтверджує окремий попередній звіт команди з Афінського університету, в якому йдеться, що зусилля з евакуації Маті були дезорганізовані і викликали затори на дорогах та паніку.

Крім того, не було офіційного сповіщення про пожежу для жителів і туристів поблизу пляжу, а тільки усні попередження від людей, які втікали із західних околиць Маті. У них майже не було часу відреагувати.

Вогню знадобилось всього 30 хвилин, щоб перетнути Марафон-авеню і дістатись до узбережжя. Швидкість вітру того дня сягала 120 км/год. В цілому 305 автомобілів згоріли на тлі таких високих температур, що алюмінієві диски і автомобільні вікна були розплавлені.

Грецька влада вважає, що пожежі могли спричинити палії. Крім того, міністр оборони Панос Камменос заявив, що незаконне будівництво жителів сприяло катастрофі, блокуючи маршрути для евакуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.