У МЗС розкритикували "нікчемні заяви" словацького депутата в Криму

Четвер, 2 серпня 2018, 19:05

Міністерство закордонних справ України попередило словацького депутата Петера Марчека, який прибув із візитом до анексованого Росією Криму, про наслідки його дій, і вважає його заяви про "історичну приналежність Криму Росії" нікчемними з правової точки зору.

Про це заявила речниця МЗС Мар'яна Беца, передає "Інтерфакс-Україна".

"Всі заяви пана Марчека про нібито "приналежність Криму РФ" і нібито "відновлення Москвою історичної справедливості щодо Криму є нікчемними з правової точки зору. Безумовно, Україна вживатиме відповідних заходів реагування на порушення нашого законодавства, а депутат Марчек був попереджений української стороною про наслідки скоєних ним кроків", - сказала вона.

Українська сторона жодною мірою не вважає відвідування Криму групою словацьких бізнесменів на чолі з Марчеком проявом зміни словацької політики щодо України, зазначила Беца.

"Дії депутата Марчека суперечать офіційній позиції Словаччини щодо статусу Криму. Словацька сторона неодноразово підтверджувала приналежність Криму Україні", - пояснила речниця МЗС.

За її словами, що до складу "делегації" мала увійти більша кількість представників парламенту Словаччини, але завдяки роботі посольства України в Братиславі низка парламентарів відмовилася від попередніх намірів, розуміючи правові наслідки.

У МЗС також нагадали, що в заяві зовнішньополітичного відомства від 27 липня Словаччина не визнає результатів незаконного і нелегітимного "референдуму" 2014 року, а окупацію півострова РФ вважає порушенням основних принципів міжнародного права, суверенітету і територіальної цілісності України.

Як відомо, з 1 серпня з візитом в окупованому Криму перебуває словацька делегація на чолі з депутатом Петром Марчеком. Він став єдиним політиком, який прибув до анексованого Криму. Четверо інших депутатів, які планували візит, зрештою скасували його. З Марчеком прибули також 10 словацьких підприємців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.