Юнкер про Празьку весну: один з найтрагічніших епізодів в історії сучасної Європи

Вівторок, 21 серпня 2018, 14:05

Події Празької весни 1968 року стали одними з найбільш трагічних епізодів в історії сучасної Європи.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, повідомляє прес-служба ЄК.

"Сьогодні виповнюється п'ятдесят років з тих пір, як надії і сподівання Празької весни були з силою зламані в одному з найбільш трагічних і гірких епізодів в історії сучасної Європи. Танки, що йшли вулицями Праги 21 серпня 1968 року, різко поклали край спробі ввести права і свободи людини, закріпили режим, який тривав ще два десятиліття, і підкреслили жорстокий спосіб придушення інакомислення в рамках Варшавського договору", - йдеться у заяві.

Юнкер нагадує, що йдеться насамперед про трагічну загибель людей, багато з яких були студентами.

"Ми віддаємо належне мужності і героїзму тих, проявив непокору перед обличчям танків і зброї. Ми несемо відповідальність за їхню спадщину – ми ніколи не повинні забувати про їхні спроби захистити основні права і свободи людини" - зазначає глава Європейської комісії.

"П'ятдесят років потому Європа більше не розділена "залізною завісою", а народи Чехії, Словаччини та інших європейців живуть в Союзі миру та солідарності, на захист якого вони можуть розраховувати. Однак давайте використовувати цей день урочистого святкування для того, щоб колективно пам'ятати про те, що свобода і повага прав людини ніколи не можуть сприйматися як щось само собою зрозуміле і що за них треба боротися щодня. Я не бачу кращого способу вшанувати пам'ять героїв Празької весни", - додав Юнкер.

1968 року лідер чеської Комуністичної партії Александер Дубчек проводив ліберальні реформи. Москва та інші країни Варшавського договору вирішили, що він зайшов надто далеко у своїй спробі створити "соціалізм з людським обличчям", відмовившись від цензури і дозволивши свободу слова в своїй країні.

У ніч з 20 на 21 серпня 1968 року в Чехословаччину увійшли кілька тисяч військовослужбовців з країн Варшавського договору, насамперед СРСР. Вони придушили повстання, що отримало назву Празька весна. Жертвами зіткнень стали понад 100 людей.

Після військового вторгнення СРСР почався період жорстких репресій, які тривали аж до чехословацької Оксамитової революції в 1989 році, яка поклала край комуністичному режиму в країні на 41-му році його функціонування.

Цьогоріч президент Чехії Мілош Земан вирішив не робити публічних виступів у зв'язку з 50-ю річницею вторгнення до Чехословаччини держав Організації Варшавського договору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.