Земана критикують за ігнорування заходів до 50-ї річниці окупації Чехословаччини

П'ятниця, 17 серпня 2018, 14:59

Низка чеських політиків розкритикувала президента Мілоша Земана за рішення не робити публічних виступів у зв'язку з 50-ю річницею вторгнення до Чехословаччини держав Організації Варшавського договору.

Про це повідомляє Radio Prague.

Голова партії ТОР 09 Іржі Поспішил у відкритому листі закликав Мілоша Земана не нехтувати своїми конституційними обов'язками.

"Незважаючи на ваші проросійські симпатії, ми обидва є громадянами однієї країни, яка в 1968 році мріяла про справедливий суспільний лад. Окупація ці мрії розвіяла", – підкреслив Поспішил, нагадавши про те, що Мілош Земан вже протягом декількох років уникає участі в пам'ятних акціях і офіційних заходах, присвячених роковинам окупації.

Лідер "Піратів" Іван Бартош заявив, що не здивований рішенням президента з огляду на його погляди.

Петро Фіала, голова Громадянської демократичної партії, другою за величиною сили в парламенті, заявив, що рішення Земана багато що про нього каже.

Прес-секретар президента заявив, що глава держави був сміливим у 1968 році, і це вартує більше тисячі виступів п’ятьма десятками років потому.

В ніч з 20 на 21 серпня 1968 року в Чехословаччину увійшли кілька тисяч військовослужбовців з країн Варшавського договору, насамперед СРСР. Вони придушили повстання, що отримало назву "Празька весна". Жертвами зіткнень стали більше 100 людей.

21 серпня 2018 року у будівлі Чеського радіо в Празі, де в 1968 році проходили найважчі бої, відбудуться пам'ятні заходи, в яких мають намір брати участь прем'єр-міністр країни Андрей Бабіш і голови обох палат парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: