Путін: Росія готова долучитися до Арктичного саміту, ініційованого Фінляндією

Середа, 22 серпня 2018, 15:43

Росія готова взяти участь у роботі в рамках Арктичного саміту, з ініціативою організації якого виступив президент Фінляндії Саулі Нііністе.

Про це повідомив президент РФ Владімір Путін, пише ТАСС.

"Ми знаємо про вашу ідею організувати саміт Арктичного союзу. Готові теж пообговорювати це і можу відразу сказати, що ми готові взяти участь у цій роботі", - зазначив глава РФ.

Путін додав, що у Росії і Фінляндії є багато питань, які представляють взаємний інтерес у двосторонніх відносинах. Російський лідер згадав подальший розвиток економічних зв'язків.

"В цілому ми задоволені тим, як розвивається ця ситуація", - підкреслив він, зауваживши, що у двох держав є ще багато питань прикордонного співробітництва у цій сфері і в гуманітарній сфері.

Арктика охоплює центральну частину Північного Льодовитого океану, його регіональні моря, такі як Баренцове, Карське і Чукотське, а також території Канади, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Російської Федерації, Швеції та США. Арктичними державами є три країни-члени ЄС, в той час як Ісландія і Норвегія є членами Європейської економічної зони.

Фінляндія очолює Арктичну раду з 2017 по 2019 рік. 

Навесні 2017 року Міноборони РФ повідомляло, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 "Тріумф". У 2016 році завершилося будівництво великої військової бази "Арктичний трилисник" на Землі Франца-Йосипа.

У НАТО заявляють, що Москва нарощує потужне військо уздовж арктичного узбережжя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: