Болтон про "Північний потік-2": РФ, навіть якщо пообіцяє, зможе не дати Україні достатньо газу

П'ятниця, 24 серпня 2018, 14:20

Україна повинна шукати альтернативні джерела енергоресурсів через побудову трубопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон на прес-конференції в Києві після переговорів з українським керівництвом, передає кореспондент "Європейської правди".

"Стурбування президента Трампа полягає в тому, чому ви, Європа, ще більше, добровільно прив'язуєте себе до російських енергоресурсів? Шлях для України та інших - це шукати альтернативні джерела і ресурси природнього газу. Якщо "Північний потік-2" побудують, то Україна потрапить під загрозу, що Росія, навіть якщо зобов'яжеться, не буде постачати достатніх обсягів газу", -  сказав Болтон.

Зокрема він порадив європейцям розширювати можливості з видобування газу в Середземному морі, згадав про побудову "Південного газового коридору", а Україні порадив розвивати альтернативні джерела енергоресурсів і власне видобування газу.

Раніше у Держдепі США заявили, що можуть вдатися до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Багато країн Центральної та Східної Європи також виступають проти проекту, який, на їхню думку, збільшить залежність Європи від російського газу.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.