Російські хакери атакували пошту оточення патріарха Варфоломія через УПЦ - ЗМІ

Понеділок, 27 серпня 2018, 16:43

Російські хакери роками намагалися отримати доступ до листування церковників, наближених до Константинопольського патріарха Варфоломія I.

Про це пише Associated Press.

Кібератаки пов'язані з можливим визнанням автокефалії Української православної церкви Константинополем, йдеться у матеріалі.

Хакери з угруповання Fancy Bear, яке пов'язують із російським урядом, намагалися отримати доступ до поштових скриньок ієрархів Константинопольської церкви. Журналісти проаналізували 4,7 тисячі адрес електронної пошти, які були надані минулого року американською компанією SecureWorks, яка працює в сфері кібербезпеки.

Хакери атакували зокрема листування митрополитів Константинопольської православної церкви Варфоломія (Самараса), Еммануїла (Адамакіса) й Елпідофора (Ламбриніадіса). Сам Варфоломій електронною поштою не користується.

Речник патріарха відмовився від коментарів. "Я не хочу бути частиною цієї історії", - сказав він. Російська православна церква заявила, що не має жодної інформації та відмовилася від коментарів щодо хакерських атак. Як відомо, російські чиновники заперечують наближеність Fancy Bear до Кремля.

31 серпня патріарх Варфоломій проведе у Константинополі переговори з главою РПЦ Кирилом. На початок вересня заплановане зібрання єпископату Константинопольського патріархату, на якому, можливо, буде розглянуте питання надання Українській православній церкві автокефалії.

У липні Греція вислала двох російських дипломатів, яких звинуватила у наданні коштів протестним групам, що виступають проти угоди про перейменування Македонії. Греція також заблокувала в'їзд в країну іншим російським чиновникам. Афіни звинувачували російських дипломатів також у невдалій спробі підкупу грецьких державних службовців і митрополитів грецької православної ієрархії, і спробах отримати вплив на Афоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.