Зняття з РФ санкцій у ПАРЄ може стати поганим сигналом для ЄС – посол

Середа, 29 серпня 2018, 11:57

Повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи стане сигналом для прихильників скасування санкцій в Євросоюзі.

Про це заявив представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв’ю "Європейській правді".

"Це рішення відразу використають в Україні – ми станемо свідками інформаційної кампанії під гаслом "Все: вас здають, вас зливають". І одночасно це буде сигналом для всієї Європи. У тих, хто виступає за зниження санкцій в ЄС, з’явиться додатковий аргумент: "Подивіться, в ПАРЄ пішли на поступки – то давайте і ми підемо на поступки", - сказав Кулеба.

Він застеріг від недооцінки небезпеки ситуації в ПАРЄ. "Йдеться не про "якусь там асамблею", йдеться про зміну системи відносин з Росією як державою-порушницею міжнародного прав", - додав посол.

Кулеба пояснив, що у разі перемоги прихильників РФ, механізм санкцій, які може застосовувати ПАРЄ у відповідь на порушення принципів та цінностей і зобов’язань держав-членів або буде повністю скасований (що малоймовірно), або буде ускладнений настільки, що на практиці застосовувати санкції буде неможливо.

Як відомо, зараз ПАРЄ має право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію.

З 2016 року Росія перестала брати участь у роботі асамблеї і не передавала у Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи продовжувалася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.