РФ працює над поверненням в ПАРЄ, щоб показати провал української політики – Кулеба

Середа, 29 серпня 2018, 12:27

Росія не сидить склавши руки в очікування рішення Парламентської асамблеї Ради Європи щодо свого повернення і намагається отримати максимальну політичну підтримку.

Про це заявив представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв’ю "Європейській правді".

"Вони працюють з різними депутатами, з різними політсилами, щоб максимально мобілізувати підтримку. Для росіян дуже важливо отримати перемогу саме зараз і повернутися до ПАРЄ в січні 2019 року, щоб позиціонувати це як "провал української політики" і зіграти цим тут всередині України", - сказав Кулеба.

Він також розповів, що багато політиків у Раді Європи не мають бажання вести з росіянами реальні переговори і зосередилися на тому, щоб виконати забаганку Росії.

"Вимога Росії відома. Вони кажуть: "ми повернемось в ПАРЄ, якщо ви нам гарантуєте, що проти нас не будуть застосовані санкції", - додав посол.

Кулеба підкреслив, що для отримання рішення на користь України має працювати не лише уряд або парламент, необхідні зусилля на всіх рівнях.

" Я звертаюся до експертів, до правозахисників: колеги, якщо цей сценарій спрацює, ви не просто отримаєте у ПАРЄ Росію, яка впливатиме відповідно на рішення асамблеї. Ви втратите парламентську асамблею як інструмент захисту прав людини в Європі. Але й це не все. Разом з ПАРЄ буде дискредитована Рада Європи загалом. І ви втратите Раду Європи як свого партнера в захисті прав людини, демократії і верховенства права", - сказав він.

Зазначимо, що 3 вересня регламентний комітет ПАРЄ визначить прізвище доповідача, якому доручать готувати проект рішення, яке назавжди зніме санкції з РФ у асамблеї – точніше, не дозволить цьому органу накладати їх у майбутньому.

На початку жовтня Парламентська асамблея Ради Європи має проголосувати за або проти резолюції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.