Росія похвалила главу МЗС Німеччини за ідею незалежної платіжної системи ЄС

Четвер, 30 серпня 2018, 13:15

Ініціатива глави МЗС Німеччини Гайко Мааса про незалежну від США платіжну систему ЄС буде цікавою для російських фінансових органів.

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, пише ТАСС.

"Ідея відображає зростаючу стурбованість в Європі і в світі в цілому у зв'язку з розкручуванням американської санкційної політики і застосуванням Сполученими Штатами законодавчих заходів, які мають екстериторіальний характер", - сказала вона.

"У випадку, якщо ця ініціатива отримає конкретні обриси, безумовно, вона становитиме інтерес і для російських фінансових органів", - додала речник російського зовнішньополітичного відомства.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що Європа повинна створити незалежні від США платіжні системи, якщо вона хоче зберегти ядерну угоду між Іраном і великими державами, від якої відмовився президент Дональд Трамп.

Брюссель прагне захистити свої інвестиції та торгівлю нафтою з Іраном, і розглядає можливість прямих розрахунків у євро за іранську нафту з Центральним банком Ірану, в обхід фінансової системи США. Іран також вважає, що європейці повинні гарантувати, що експорт нафти не зупиниться, і що Іран буде як і раніше мати доступ до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Глобальна платіжна мережа SWIFT, яка полегшує основну частину транскордонних операцій в світі, відключила Іран в 2012 році після того, як США і ЄС домовилися ввести санкції через ядерну програму Тегерана.

При цьому канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не підтримує заклик Мааса до окремої системи платежів ЄС, щоб врятувати ядерну угоду з Іраном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: