США відмовилися звільнити компанії ЄС від іранських санкцій

Понеділок, 16 липня 2018, 10:57

США відкинули заклики представників Європейського союзу зробити виключення для європейських компаній щодо санкцій проти Ірану.

Про це повідомляє ВВС.

У листі європейським країнам держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати відхилили прохання, тому що хочуть максимально натиснути на Іран.

Він сказав, що виключення будуть зроблені тільки в тому випадку, якщо вони йтимуть на користь національної безпеки США.

"Ми будемо прагнути забезпечити безпрецедентний фінансовий тиск на іранський режим", - йдеться в листі, який також підписав міністр фінансів Стівен Мнучін.

У листі наголошується, що США "не можуть робити винятки з цієї політики, крім як в особливих обставинах".

США ввели санкції проти Ірану в травні після того, як президент Дональд Трамп відмовився від міжнародної угоди 2015 року щодо скорочення ядерної програми Тегерана.

У той же час Франції, Німеччини та Велика Британії, які також підписали угоду, заявили про свою прихильність до документа.

Нагадаємо, Єврокомісія оновила Статут про блокування, який забороняє особам ЄС дотримуватись екстериторіальних санкцій США, дозволяє компаніям відшкодовувати збитки, завдані такими санкціями, і скасовує дію в ЄС будь-яких рішень іноземних судів на їх основі.

За угодою зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран суворо обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.