Британія попросить Москву видати росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів - ЗМІ

Вівторок, 7 серпня 2018, 08:15

Велика Британія підготувала запит про екстрадицію двох росіян, підозрюваних у справі про отруєння в Солсбері і Еймсбері чотирьох осіб, одна з яких померла.

Про це пише The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді і службах безпеки.

Лондон вважає росіян причетними до застосування речовини "Новічок" на британській території.

Рішення надіслати до Москви запит ухвалили після місяців ретельного розслідування, яке вели сотні слідчих Міністерства внутрішніх справ і британських спецслужб. У результаті розслідування зібрали відомості про двох підозрюваних росіян – від моменту їхнього прибуття до Великої Британії до моменту вильоту з території Сполученого Королівства.

Співрозмовник порівняв випадок Скрипалів з історією екс-співробітника ФСБ Александра Литвиненка, який у 2006 році помер у Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм-210.

На початку березня колишній полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості в британському місті Солсбері. За даними Лондона, вони були отруєні високотоксичною речовиною "Новічок", розробленою в СРСР. Велика Британія поклала відповідальність за цей злочин на Москву. Росія відкидає ці звинувачення.

30 червня в англійському містечку Еймсбері були госпіталізовані Дон Стерджесс і Чарлі Роулі. Британська влада оголосила, що пара отруїлася нервово-паралітичною речовиною "Новічок". Поліція вважає, що Стерджесс і Роулі могли контактувати з речовиною через "заражений предмет". Поліція припускає, що вони тримали в руках контейнер або посудину, в якому перевозили "Новічок".

44-річна британка померла в лікарні через тиждень після того, що сталося, Чарлі Роулі виписали з лікарні 20 липня. Роулі сказав, що Стерджесс отруїлася після того, як побризкала з флакона з-під парфумів на свої зап'ястя рідину із нервово-паралітичною речовиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.