В США розкрили вимоги до РФ в рамках нових санкцій у "справі Скрипалів"

Четвер, 9 серпня 2018, 15:54

Нові санкції, які США планує запровадити проти Російської Федерації через незаконне використання нею хімічної зброї, будуть запроваджені двома етапами, якщо Росія не виконає вимоги, пов’язані з припиненням такого використання.

Про це заявив у розмові з журналістами керівний представник Держдепу, який спілкувався на умовах анонімності, повідомляє кореспондент "Європейської правди", який брав участь у цьому брифінгу.

Посадовець підтвердив інформацію ЗМІ, що приводом для запровадження нових санкцій є так звана "справа Скрипаля" - тобто отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новічок", здійснене у Британії навесні, а також нещодавнє отруєння ще двох британських громадян та загибель однієї з жертв. Окрім того, в санкційному рішенні згадується про біологічну зброю, заборонену для використання міжнародними конвенціями.

Санкції будуть запроваджені у два етапи. Перший етап, як очікується, набуде чинності 22 серпня.

"Ці санкції стосуватимуться заборони на експорт технологій, і вони не будуть спрямовані безпосередньо проти якоїсь компанії", - заявив дипломат, коментуючи інформацію про спрямування санкцій проти конкретних державних компаній, приміром, пасажирських авіакомпаній з Росії.

Однак у разі відмови Росії від співпраці санкції будуть посилені.

"За 6 місяців санкції можуть бути переглянуті та, приміром, зменшені в разі, якщо вимоги почнуть виконуватися. Якщо виконання не почалося, США запровадять другий раунд санкцій", - цитує дипломата кореспондент "Європейської правди".

Представник Держдепу назвав такі вимоги до РФ в рамках цього санкційного тиску:

– Припинити використання біологічної та хімічної зброї в порушення міжнародного права

– Дати гарантії невикористання такої зброї у подальшому

– Дозволити допуск експертів на об’єкти в Росії, щоби такі візити змогли засвідчити, що Росія припинила розробку, виробництво та підготовку до використання такої зброї.

Сполучені Штати в середу оголосили, що введуть нові санкції проти Росії, переконавшись у тому, що Москва несе відповідальність за атаку нервово-паралітичним агентом у Великій Британії.

На тлі оголошення про підготовку санкцій курс долара на відкритті торгів Мосбіржі перевищив 66 рублів вперше з листопада 2016 року.

Кремль вважає неприйнятним введення санкцій США, проте наразі вважає передчасним говорити про те, які заходи Москва зробить у відповідь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.