Москва поскаржилася через нещадність санкцій США за отруєння Скрипалів

Четвер, 9 серпня 2018, 08:34

Москва вважає "драконівськими" анонсовані Вашингтоном санкції у зв'язку з отруєнням у Великій Британії колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Відповідну заяву опублікувало посольство Росії у США.

"8 серпня нашому раднику-посланнику в Держдепартаменті були оголошені нові драконівські санкції під надуманим приводом використання урядом Російський Федерації нервово-паралітичної речовини "Новічок" проти громадянина Великої Британії Скрипаля та його доньки. Яких-небудь фактів або доказів, як вже повелося, не прозвучало", - заявили в посольстві.

Також російські дипломати закликали "оприлюднити листування" з питання отруєння Скрипалів.

"У той же час було заявлено, що США володіють достатнім обсягом даних, що дозволяють зробити висновок про "винуватість Росії", - зазначили у посольстві.

Очікується, що ці санкції наберуть чинності приблизно 22 серпня 2018 року.

На початку березня колишній співробітник ГРУ РФ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості в Солсбері.

Їх отруїли нервовим агентом епохи холодної війни, за що уряд звинуватив Росію, зануривши двосторонні відносини на новий мінімум, хоча Кремль заперечує будь-яку причетність.

Протягом декількох тижнів британські служби очищували місця, де перебували Скрипалі у день отруєння, та де міг залишатися нервовий агент. 

18 травня стало відомо, що Скрипаль вийшов з лікарні. Юлію Скрипаль виписали 9 квітня.

На початку липня стало відомо про нове отруєння "Новічком" - у місті Еймсбері, неподалік від Солсбері, знайшли без свідомості двох людей. Жінка згодом померла, її партнер зміг вижити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.