Міжнародний кримінальний суд відповів на погрози США щодо санкцій

Вівторок, 11 вересня 2018, 12:19

У Міжнародному кримінальному суді (МКС) заявили, що не стурбовані заявою радника президента США з національної безпеки Джона Болтона про можливість санкцій.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву суду.

У заяві зазначається, що МКС є неупередженою і незалежним установою, яку підтримують 123 держави.

"МКС як законний суд буде невпинно продовжувати виконувати свою роботу у відповідності з цими принципами і ключовою ідеєю верховенства права", — йдеться в заяві.

Раніше Джон Болтон заявив, що США готові застосувати санкції проти Міжнародного кримінального суду в Гаазі, якщо він проведе розслідування проти американських військ в Афганістані.

"Сполучені Штати будуть використовувати будь-які засоби, необхідні для захисту наших громадян та наших союзників від несправедливого кримінального переслідування цим нелегітимним судом", - сказав Болтон.

США відмовилися приєднатися до суду під час першого президентського терміну Джорджа Буша, коли Болтон перебував на посаді заступника державного секретаря та пізніше посла в ООН. Після того, як він залишив адміністрацію Буша, Білий дім виявляв менше опору роботі суду, навіть висловивши підтримку розслідуванню звірств у Дарфурі.

За часів президента Барака Обами США почали допомагати суду у розслідуванні та переорієнтувалися на політику "позитивного залучення". Тим не менш, Сполучені Штати ніколи не приєднувалися до суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.