Бельгія порушила санкції ООН щодо заморожених активів Каддафі

Середа, 12 вересня 2018, 17:51

Бельгія порушує міжнародні санкції, спрямовані проти активів, що належали колись покійному лівійському диктатору Муамару Каддафі.

Такого висновку дійшла експертна група ООН по Лівії, повідомляє Politico.

На початку цього року видання провело розслідування і виявило, що десятки мільйонів євро у вигляді процентних платежів із заморожених фондів Каддафі, керованих фінансовою установою Euroclear зі штаб-квартирою в Брюсселі, все ще виплачуються.

Гроші прямували таємним бенефіціарам на рахунки, якими управляє лівійський суверенний фонд (LIA).

Експерти ООН провели розслідування, щоб з'ясувати, чи відповідають умови зберігання заморожених коштів санкціям ООН, накладеним у 2011 році.

"Група вважає, що виплати відсотків та інших доходів не відповідають вимогам заморожування активів", - йдеться в доповіді.

"Надання доступу до процентів та інших доходів для Лівійського інвестиційного фонду є недотриманням режиму санкцій. Крім того, з огляду на нестабільність в країні, суперечки, пов'язані з повноваженнями Лівійського органу з інвестицій та відсутність механізму нагляду, це може призвести до зловживання і незаконного привласнення коштів", - додали експерти.

Після смерті Каддафі в 2011 році ООН прийняла резолюцію про заморожування його багатства з ідеєю про те, що воно буде зберігатися для лівійського народу до тих пір, поки зруйнована війною країна не стабілізується.

Залишається неясним, що саме сталося з грошима, що виплачувалися з Бельгії. Міністерство фінансів Бельгії офіційно не коментувало ситуацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.