Прем'єр Чехії: євродепутат Похе не очолить МЗС через "вкрай негативну діяльність"

Неділя, 2 вересня 2018, 16:37

Висуванець на посаду міністра закордонних справ Чехії від Соціал-демократичної партії Мірослав Похе главою зовнішньополітичного відомства "ніколи не стане".

Про це повідомив прем'єр Андрей Бабіш, передає Radio Praha.

На думку прем'єра, "діяльність Похе в міністерстві вкрай негативна, ясно, що він міністром не буде". Неприпустимо, заявив далі Бабіш, щоб Похе вів себе таким чином, ніби він главою МЗС вже є.

Намір соціал-демократів відстрочити остаточне рішення спору щодо призначення міністра закордонних справ до середини жовтня Бабіш вважає невдалим. Тим не менш, були названі конкретні терміни, а це вже успіх, сказав прем'єр.

Похе описав слова прем'єр-міністра як напад. Якщо Бабіш хоче співпрацювати з такими як угорський прем'єр Віктор Орбан, йому буде важко знайти аналогічно налаштованого міністра закордонних справ серед соціал-демократів, сказав Похе.

Президент Земан відмовився призначити репрезентанта соціал-демократів, депутата Європарламенту Мірослава Похе, на посаду міністра закордонних справ через розбіжність у поглядах на питання міграції та критику останніх жорстких дій Ізраїлю щодо палестинських протестувальників. Лояльний до президента прем’єр не наполіг на затвердженні Похе.

Таким чином виникла нестандартна й нестабільна конфігурація уряду, в якій лідер соціал-демократів і міністр внутрішніх справ Ян Гамачек тимчасово виконує також функцію міністра закордонних справ. Соціал-демократи наразі не хочуть відступатись від кандидатури Похе, але способів вирішення цієї суперечки небагато.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.