Спецпредставник ОБСЄ: обговорення статусу Придністров’я можливе наступного року

Вівторок, 25 вересня 2018, 11:26

Спецпредставник ОБСЄ щодо придністровського врегулювання Франко Фраттіні вважає, що переговори щодо політичного статусу Придністров'я можуть стартувати вже наступного року.

Про це він заявив у інтерв’ю "Європейській правді".

Фраттіні наголосив, що "сильне прагнення" відкрити наступний етап переговорів є і в Кишиневі, і в Тирасполі.

"Спершу ми маємо звершити всі інші домовленості – щодо соціально-економічного і людського виміру. І якщо ми зробимо це зараз, то до кінця року проведемо зустріч у Римі у форматі 5+2, де я повідомлю свого наступника (представника Словаччини, що буде головувати у ОБСЄ у 2019 році. – Ред.), що відкриття третьої корзини (етап переговорів щодо політичного статусу регіону. – Ред.) стало можливим", - відзначив Фраттіні.

За словами спецпредставника, неформальні консультації щодо політичної частини придністровського врегулювання вже відбулися. "В будь-якому разі це буде регіон з особливим статусом в рамках Молдови. Її суверенітет не може бути поділений. Це вже вирішено", - впевнений Фраттіні.

Фраттіні уникнув відповіді на питання, чи буде у Придністров’я блокуюча роль у виборі вектора Молдови.

"Я завжди був проти ідеї протиставлення східного вектора західному. Я розумію ситуацію в Тирасполі, де живе багато українців, росіян і молдован. І я не вважаю, що взагалі треба ставити перед вибором, мовляв, ви маєте обирати", - сказав він.

Читайте повне інтерв’ю "Європейської правди": "Фраттіні: Італія пропонує поступово, крок за кроком обговорювати чинні санкції щодо Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: